Náckov
vplyv na vedeckotechnický rozvoj stredoslovenskej banskej oblasti a zvyšku
sveta.
V rámci
Banskoštiavnicko-Hodrušského baníckeho spolku som bol oslovený na spracovanie
krátkeho náčrtu vplyvu Nácka a jeho rodiny na rozvoj vedy a techniky
v našom regióne.
V prvom
rade je potrebné povedať , že Náckova rodina mala na vývoj techniky po mnoho
generácii vplyv veľmi významný. Bohužiaľ z 18 a 19 storočia sa nám
zachovalo veľmi málo písomností, ktoré by sme mohli jednoznačne priradiť
k Náckovi. Zrejme hlavne z dôvodu Náckovej negramotnosti.
V Hlavnom
banskom archíve sa nám však zachoval významný dokument pod číslom ŠÚBA
3287/HKG/22, podľa ktorého Jozefa Karola Hella inšpiroval istý Ignácz Slanyna
v roku 1732. Slanyna ktorý bol prastarým otcom Hodrušského Náca, pracoval
na Brenner štólni ako čerpač vody pri ručnej hašpli- vrátku.
Vtedy ešte mladý
J.K.Hell sa podľa svojich poznámok ako mladý praktikant jedného dňa
motal v Praniarskej bani a upozornil spoteného Ignáca Slanynu, že
pomaly krúti klukou hašple. Na to mu vraj Ignác odpovedal – citujem“ Herr
akademiker, šak vidia že som ukonaný a nerviózny! Ket sú taký študuvaný,
nak prestanú afektuvat a vymyslia, ako by voda sama vytyahla vodu
z bany! „ Zdá sa, že práve toto bola prelomová myšlienka, ktorá
inšpirovala mladého pána Hella ku konštruovaniu jeho úspešných strojov na vodný
pohon.
Treba
povedať, že napriek negramotnosti sa v Nácovej rodine po mužskej línii
niekoľko storočí ústne odovzdávali určité základné fyzikálne poznatky, ktoré
umožňovali mladším chlapcom vyniknúť nad rovesníkmi. Za pomoci zvýšenia tlaku
a zmenšenia výtokového prierezu pri zdvihu – nazvime to dýzy- od 45 do 50
stupňov boli vždy v neoficiálnych preboroch v streku vysokom ale najmä
streku ďalekom najlepší práve Náckovi chlapci.
Iným príkladom využitia Nácovho nápadu v praxi je známa príhoda
z Amáliašachty, keď Náco spolu s kamarátom Dolom pomaly privrel vetracie
dvere a prievan im obom zhasol kahance. Keďže „švíbalke“ nemali
a nebolo čím zapáliť svetlo, Nácko navrhol:“ Vyeš čo, ked nemáme svetlo,
ja do toho kahana naondyem a puojdeme za smradom !“
Jedná
sa zrejme o prvú zmienku praktického využitia smradu v bani, ktorá je
dodnes využívaná na signalizáciu nebezpečenstva v podzemí ,tzv merkaptánovú
signalizáciu. Smrad merkaptánu ktorý je veľmi podobný Ružomberskému odéru
funguje veľmi dobre , pri ostatnom cvičení na Rozálke vrhli šabľu do šrámu 4
baníci – slabšie povahy.
Ako vidíme, Náckov nápad bolo potrebné len technicky
rozpracovať a uviesť do praxe.
Nácko však neexperimentoval len v hydrodynamike a banskej
prevádzke, darilo sa mu aj v domácnosti. Inovácie a experimenty
s Málikou v noci pod duchnou ponecháme bokom a sústredíme sa na
jeden dôležitý vynález za ktorý opäť zožal slávu a peniaze niekto iný.
Náckove
pokusy prebiehali systémom „to som zvedavý, čo sa stane ked totok potyahnem
a hinto kolyesko otočým“.V tom čase pre nedostatok roboty v bani
štiepal drevo pre parnú elektrocentrálu na Francšachte, kde mu boli podobné experimenty
pod hrozbou štrófania prísne zakázané. Zneuznaný talent sa jedného dňa po lône
vrátil neskoro večer z krčmy od Šimkov domov,a v záchvate náhlej
inšpirácie potichu prilepil šusterským lepidlom značky POPP pokrievku na hrniec
s fazuľou, ktorú Málika dala nabobtnať na sobotňajší obed.
Náco
ráno samozrejme dospával , Málika dala hrniec rovno na rozkúrený
šporhelt a išla sa krátko podiškurovať so susedou Lénou cez plot. Kým para
z kastróla unikala drobnými špárami nič sa nedialo, keď však fúgy upchali kúsky
fazuľových šupiek nastalo to, čo muselo prísť.
Keď
prudko prebudený Náco s vystrašenou Málikou zoškrabali „fizólne“ zo
stropu, zistili ,že strukovina je už po polhodine varu mäkká!
Prevratný objav
si Nácko pochopiteľne nenechal pre seba a v zápätí nato
v domácnostiach kamarátov Munda, Dola a Hancka prebehlo krátke, ale
intenzíve preverovanie účinnosti novej metódy.
Vzápätí však urýchlenie varenia
potravín touto cestou bolo zhodnotené ako nehospodárne - ako povedala Mundova
manželka Verona: „čo jedon var, to jedon kastrón“. Nová metóda mala však aj
priaznivé zdravotné dopady – vo všetkých novátorských kuchyniach museli vzápätí
čerstvo nabieliť stropy a všetky domácnosti sa intenzívne vetrali až pokým
si nenašetrili na nové sklo do oblokov.
Celá
popísaná inovácia by bola upadla do zabudnutia, keby si nebol článok
z novín pod titulkom „Szelmécbányai Explóziában sérió“ dal
v Bibliothéque National v Paríži preložiť istý inžinier Papin, ktorý
si princíp dal patentovať a zarobil na ňom majetok.
Nácko
na svojich nápadoch síce nezarobil „nygdá nyšt“ ale vynaliezavosť mu história
uprieť nemôže, a je len na nás všetkých aby sme zviditeľnili tohto
slovenského zneuznaného génia.
Zlepšovateľskému
hnutiu
zdar!
Copyright autorský text K. Ivana 2007

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára